Tortell de reis

I despres de la “vasilopita” grega, el equivalent en catala amb el tradicional tortell de reis. Pels catalans no cal ni explicar que es un tortell de reis, aixi que vaig directament amb el grec. Per cert, no m’ha tocat ni la fava ni el rei aquest any… pero “ses magestats” m’han portat molts regals!! Feliç dia de reis!! 

Το “τσουρεκι των βασιλιαδων” – ελευθερη μεταφραση στα ελληνικα- ειναι ενα παραδοσιακο καταλανικο γλυκο που μοιαζει λιγο σε γευση με το δικο μας τσουρεκι, κι ειναι το αντιστοιχο της δικης μας Βασιλοπιτας, μονο που τρωγεται στις 6 Γεναρη. Ειναι η μερα αφιερωμενη στους Τρεις Μαγους με τα δωρα (Τρεις Βασιλιαδες), αυτοι που συμφωνα με την παραδοση φερνουν τα δωρα στα παιδια εδω αντι για τον Αγιο Βασιλη.

Cabalagata-Reyes-Magos-Barcelona-2013

Οι τρεις Βασιλιαδες Μαγοι: Μελχιορ (ο λευκος), Γκασπαρ (ο κοκκινος) και Βαλταζαρ (ο μαυρος)

Τους τρεις βασιλιαδες υποδεχεται με βασιλικες τιμες ο δημαρχος της πολης το βραδυ τις 5 Γεναρη, τους παραδιδει το κλειδι της πολης (κλειδι που ανοιγει οοοολα τα σπιτια της πολης) και μετα οι βασιλιαδες παρελαυνουν πανω σε βασιλικα αρματα σε ολη την πολη μοιραζοντας καραμελες και γλυκα. Και το βραδυ, οταν ολοι κοιμουνται, μπαινουν στα σπιτια (με το μαγικο τους κλειδι) κι αφηνουν τα δωρα!

Το συγκεκριμενο τσουρεκι, κρυβει μεσα του ενα μικρουλι πλαστικο βασιλια και ενα κουκι. Οποιος βρει τον βασιλια, φοραει μια χαρτινη κορωνα και ειναι ο “βασιλιας του σπιτιου” για μια μερα. Κι οποιος βρισκει το κουκι, πληρωνει το τσουρεκι!!

IMG-20121217-WA0000

Πριν…

IMG-20121217-WA0003

… και μετα!

SnapseedΤο Κουκι κι ο Βασιλιας! εμενα φετος δεν μου ετυχε ουτε το ενα ουτε το αλλο. Οι Τρεις Μαγοι παντως ηταν πολυ γεναιοδωροι και με γεμισαν με φανταστικα δωρα!

INGREDIENTS (per dos tortells mitjans)

  • 10gr sal
  • 500gr farina (mitja força)
  • 200gr llet
  • 100gr sucre
  • 1 ou
  • 120gr mantega
  • 20gr llevat premsat
  • 1 ratlladura de llimona
  • 1 ratlladura de taronja
  • 20gr ron

Massapà

  • 125gr sucre glas
  • 125gr pols d’ametlla
  • 25gr clara d’ou

Decoració:
fruites confitades i sucre bolado o esponjat.

PREPARACIÓ

A la maquina d’amassar barrejem (en aquest ordre): farina, sal, sucre, aromas (llimona, taronja, ron), llevat, ou i llet (aquest ultim poc a poc) durant 10 a 15 minuts, fins a que la massa sigui elastica com un xiclet!

Incorporem la mantega. Deixem reposar 1 hora (en ambient calent i humit) fins a que dobli el seu volum, cobert amb papel film. Millor encara si el deixem a la nevera 12 horas (o d’un dia per l’altre).

Fem el massapà amassant tots el seus ingredients.

Dividim la massa del tortell en dues parts. Extenem la massa, rellenem amb el massapà que hem extes a format de “xurro”, coloquem el rei i la fava al massapà i enrosquem. Posem a fermentar durant 1 hora 30 min aprox.

Com ultim, abans de posar al forn, pintem amb ou batut i decorem amb la fruita confitada. Couem al forn, 200°C uns 10-15 min.

————–

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ (για δύο μεσαια τσουρεκια)

  • 10γρ αλάτι
  • 500γρ αλεύρι
  • 200γρ γάλα
  • 100γρ ζάχαρη
  • 1 αυγό
  • 120γρ βούτυρο
  • 20γρ μαγιά φρεσκια
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι και 1 λεμονι
  • 20γρ ρουμι

Για την αμυγδαλόπαστα (massapà)

  • 125γρ ζάχαρη άχνη
  • 125γρ αμυγδαλο τριμμενο
  • 25γρ ασπραδι αυγου

Για την διακόσμηση:
Γλασαρισμένα φρούτα και χοντρη ζάχαρη.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Ζυμώστε στο μιξερ (με αυτή τη σειρά): αλεύρι, αλάτι, ζάχαρη, αρώματα (λεμόνι, πορτοκάλι, ρούμι), μαγιά, αυγα και γάλα (το τελευταίο σιγα σιγα) για 10 έως 15 λεπτά, έως ότου η ζύμη είναι ελαστική σαν τσίχλα!

Ενσωματώστε το βούτυρο. Αφήστε 1 ώρα σε ζεστό και υγρό περιβάλλον (για παραδειγμα στο φουρνο -οχι αναμμενο- σκεπασμενο με μια πετσετα), μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Ακόμα καλύτερα αν αφήσουμε στο ψυγείο 12 ώρες (ή μια νύχτα).

Φτιαχνουμε την αμυγδαλόπαστα ανακατευοντας και ζημωνοντας όλα τα συστατικά της.

Χωρίζουμε τη ζύμη του τσουρεκιου σε δύο μέρη. Απλωνουμε τη ζύμη, γεμιζουμε με την αμυγδαλόπαστα που εχουμε κανει σε ρολο, κρυβουμε στην αμυγδαλοπαστα τον βασιλιά και το φασόλι/κουκι και τυλιγουμε. Αφηνουμε να γινει ζυμωση και να διπλασιαστει και παλι για 1 ώρα και 30 λεπτά περίπου.

Πριν βάλετε στο φούρνο, αλείψτε τα τσουρεκια με χτυπημένο αυγό και διακοσμήστε με γλασαρισμένα φρούτα. Ψηνουμε στο φούρνο, 200 °C περίπου 10-15 λεπτά.

2 thoughts on “Tortell de reis

  1. T’ha quedat perfecte!
    A mi tampoc m’ha tocat ni la fava ni el rei, però en canvi els regals han estat molt xulos, no em puc queixar😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s