Torrades amb almadroc i llonganissa

L’altre dia, en un dels tallers TastiBec, organitzat per Bonpreu en col·laboració amb el Timeout, el Pep Nogué ens va mostrar un parell de receptes de la cuina de la iaia. Una d’aquestes era la d’almadroc, una salsa de formatge i all per fer uns canapès ràpids amb un toc medieval. Segons el Pep, és una de les receptes mes antigues de Catalunya, que apareix en el primers llibres que existeixen de receptes en català, el llibre de Sent Soví (1324) i el llibre del Coch (1520).

És una recepta fàcil, però en el meu cas particular és també una recepta “bomba”: l’all fa una explosió en la meva panxa i no hi ha manera de digerir-lo! Però m’encanta, no podia parar de tastar-ho! Igual que totes les salses amb all, com l’allioli i el tzatziki grec, és ideal per fer uns pinxitos, acompanyar carn etc…

2013-02-13 20.07.26

El que mes gràcia m’ha fet són els panets que ha preparat el Pep en un pim-pam amb pa bimbo, tallat, xafat i cuit al forn, uns minutets a 160 graus.

INGREDIENTS

  • 200 gr. de formatge serrat d’ovella rallat (o parmesà)
  • 100gr. d’aigua mineral
  • 40gr. d’oli d’oliva verge extra
  • 1 gra d’all (segur que només n’hi havia un, Pep?)
  • sal
  • 8 llesques de pa de cereals
  • 1 llonganissa

PREPARACIÓ

Barregeu l’aigua (tèbia) amb el formatge, el gra d’all i un polsim de sal. Tritureu al turmix. Aneu afegint l’oli poc a poc fins que faci una emulsió. Rectifiqueu si cal de formatge, sal o all.

Torreu les llesques de pa. Serviu l’almadroc al damunt de les llesques de pa torrades, acompanyades de llonganissa o fuet.

7 thoughts on “Torrades amb almadroc i llonganissa

  1. Confirmo que, tot i l’all, estava boníssim. I per cert, els llibres de cuina catalans són dels pioners del món occidental. La cuina catalana ja era un model a seguir fa 700 anys.

      • pel que diu la historia, de llibres de receptes de referencia n hi havia pocs: algun francès, algun italià, algun català. ara, podria ser que totes les receptes dels llibres siguin copiades de la cuina grega…

  2. Mmm… això del toc medieval … amb un pa “bimbo” … no sé què dir-te😛 Molt tradicional no pot ser!

    • medieval es l’almadroc, no la torrada! pero tu pots fer-la amb pa de pages si vols que sigui encara mes tradicional😀

    • A mi si que m’agrada pero no lo puc digerir… tens alguna idea per fer-ho sense all? a ver si ens inventem algo i revolucionem el mon culinari!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s