Tarta de Santiago

Facil + Rapida + Buenissima = Exito asegurado

Así son normalmente las recetas de Pep Nogue. Sus clases en el espai Bonpreu son una fuente de inspiración culinaria y a la vez super divertidas! (el que le conoce sabe lo cachondo que es Pep como persona :))

Θελετε να δοκιμασετε ενα απο τα κλασικα γλυκα της ισπανικης κουζινας; Η ταρτα ντε Σαντιαγο ειναι η καλυτερη επιλογη: ευκολη, γρηγορη, νοστιμοτατη! Με υλικα που συνηθως εχεις στο σπιτι, και μονο 30 λεπτακια, εχεις ενα κεκακι που μοιαζει απλο αλλα ειναι διαφορετικο, με βαση το αμυγδαλο, και απαραιτητο συνοδευτικο το γλυκο κρασι Moscatell!

Η προελευσή της ειναι απο τη Galicia, περιοχη στα βορεια της Ισπανιας, οπου βρισκεται και η γνωστη πολη του Σαντιαγο ντε Κομποστελα με τον ομωνυμο υπεροχο καθεδρικο. Ειναι τοπος προσκυνητων, εκει καταληγει κι ο δρομος των προσκυνητων του Σαντιαγο και αυτο το κεηκ ειναι προς τιμη του αγιου. Στην αυθεντικη του εκδοχη διακοσμηται με το σταυρο του Σαντιαγο (Αγιου Ιακωβου), αλλα δεν το θεωρησα και τρομερα σημαντικο, η γευση ειναι ιδια!🙂

2013-05-18 15.10.40

Este postre es uno de esos que puedes hacer ultimo momento en un pim pam con ingredientes comunes y que normalmente tienes siempre a casa. Es muy parecido a un bizcocho o “pa de pessic” pero en esa variación de Pep, batiendo e incorporando aire en los huevos al principio, la tarta no queda tan seca como la tipica tarta de Santiago, pero mucho mas esponjosa y suave.

INGREDIENTES (para 2 pasteles de 22-24cm)
  • 250gr de huevos (unos 5)
  • 250gr de azúcar
  • 250gr de almendra molida
  • 50gr de harina normal (no de la fuerza)
  • ralladura de 1 limon
  • 20gr de moscatel
PREPARACIÓN

Batir los huevos en la batidora muy muy bien, añadiendo poco a poco el azúcar, hasta que se forma una espuma consistente que tenga forma de pico al levantar las varitas.

Mezclar la harina tamizada con la almendra picada y añadir poco a poco en los huevos batidos mezclando suavemente con pala. Como ultimo añadir la ralladura y el moscatell.

Preparad dos formas de 22cm con desengrasante o mantequilla y harina o forar sus bases con papel de hornear. Vertir la masa, cuidado que no es conveniente hacer este pastel muy alto. Enfornar en horno precalentado a 180 grados durante 18 minutos. Enfriar y decorar con azúcar fino.

2013-05-18 15.18.02

ΥΛΙΚΑ (για 2 κέικ 22-24 εκατοστών)
  • 250γρ αυγά (περίπου 5)
  • 250γρ ζάχαρης
  • 250γρ αλεσμένα αμύγδαλα
  • 50γρ αλεύρι
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 20γρ κρασι Moscatel
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Χτυπάμε τα αυγά στο μπλέντερ πολύ καλά, προσθέτοντας σταδιακά τη ζάχαρη, μέχρι να ασπρισουν και να γινει ο αφρος παχύρευστος.

Ανακατεύουμε το αλεύρι (κοσκινισμένο) με τα τριμενα αμύγδαλα και σταδιακά προσθέτουμε στο μειγμα αυγών, σιγα σιγα με ελαφριες κινησεις με μια σπατουλα. Προσθετουμε στο τελος το ξύσμα λεμονιου και το Moscatel.

Προετοιμάζουμε δύο ταψακια 22 εκατοστών αλοιφωντας τα με βούτυρο και πασπαλιζοντας με αλεύρι ή φοδραρωντας με χαρτί ψησίματος. Ρίχνουμε τη ζύμη, προσοχη, αυτό το κέικ δεν πρέπει να γινει πολύ χοντρό. Ψηνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 18 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει και να διακοσμούμε με ζάχαρη άχνη. Σερβίρουμε με ποτηρακι γλυκο κρασι.

One thought on “Tarta de Santiago

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s