Pastel de chocolate vegano

Dice la leyenda que la receta de ese pastel tan sencillo y barato viene de la época después de la segunda guerra mundial, cuando la gente no tenia acceso a muchos ingredientes como huevos, mantequilla, leche, e intentaban hacer lo mejor posible con lo poco que tenian (harina, azucar y agua basicamente). Me quedé sorprendida cuando un amigo me lo recomendó y lo he probado como experimento, he encontrado la receta en varios sitios pero seguí la de esa pagina, Grandparents.com. La verdad es que no queda nada mal, incluso me han llegado a decir mis “testeadores oficiales” en el despacho que es de los mejores que he hecho. Ideal para niños con alergias a huevos, proteina animal, etc.

1da8e2424a25027eac6ee6bbed8d014e_wacky-cake-580x326_featuredImage(foto del blog GrandParents.com)

INGREDIENTES

  • 1,5 taza de harina
  • 1 taza de azúcar
  • 3 cucharadas soperas de cacao
  • 1 cucharadita baking soda
  • 1/2 cucharadita sal
  • 75ml o 5 cucharadas aceite vegetal (de oliva o girasol)
  •  1 cucharada vinagre (he usado de manzana y he puesto un poco menos)
  • 1 cucharadita vainilla
  • 1 taza de agua fria
  • azúcar glas para decorar (opcional)

Precalentar el horno a 180°C y engrasar una forma redonda de 22cm.

Poner todos los ingredientes secos en un bol (harina, azúcar, cacao, sal, baking soda) y mezclar. Hacer tres agujeritos y añadir la vanilla en el primero, el vinagre en el segundo, y el aceite en el tercero. Mezclar bien añadiendo el agua fria.

Cocer unos 30-35 minutos (o hasta que el tipico palito salga limpio). Sacar del horno, dejar enfriar, espolvorear con azúcar glas y comer!

NOTA: Este pastel queda un poco humedo y puede que sea difícil de desmontar y cortar en porciones, se aconseja mantener en su bandeja original y comer desde alli🙂

NOTA2: Se puede sustituir el agua con leche, seguro que queda aun mas bueno!

—–

Η φήμη θέλει αυτή τη συνταγή να έρχεται απο το 2ο Παγκόσμιο πόλεμο, όταν ο κόσμος δεν είχε πρόσβαση σε πολλά βασικά ζωικά υλικά όπως τα αυγά, το βούτυρο, το γάλα, κι έφτιαχναν αυτό το απλό και φτηνό κέικ με ότι είχαν στην κουζίνα τους (αλεύρι, ζάχαρη και νερό στην ουσία). Μου κίνησε την περιέργια όταν ενας γνωστός μου το πρότεινε κι είπα να το δοκιμάσω, εψαξα και βρηκα στο ιντερνετ την συνταγη σε διαφορα blog και τελικα ακολουθησα αυτη, Grandparents.com. Η αλήθεια είναι ότι βγηκε πολύ καλό για το “φτωχό” που είναι. Ιδανικό για παιδιά (και μεγάλους) με αλεργίες σε αυγά, ζωικές πρωτείνες κλπ ή και για vegan.

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

  • 1,5 κούπα αλεύρι
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 3 κουταλιες σουπας κακαο σε σκονη
  • 1 κουταλακι του γλυκου baking soda
  • 1/2 κουταλακι αλατι
  • 75ml ή 5 κουταλιες σουπας λαδι
  •  1 κουταλια σουπας ξυδι (χρησιμοποιησα ξυδι μηλου, και εβαλα μιση κουταλια)
  • 1 κουταλακι του γλυκου βανιλια (ή μια καψουλα βανιλινη)
  • 1 κούπα κρύο νερό
  • ζαχαρη αχνη για διακοσμηση (προεραιτικο)

Προθερμαινουμε τον φουρνο στους 180°C και ετοιμαζουμε μια φορμα κεηκ 22cm.

Βαζουμε ολα τα στεγνα συστατικα σε ενα μπολ (αλευρι, ζαχαρη, αλατι, σοδα και κακαο) και ανακατευουμε καλα. Ανοιγουμε στη μεση τρεις λακουβες, στη μια βαζουμε τη βανιλια (αν ειναι σε υγρη μορφη, αλλιως με τα στερεα), στην αλλη το ξυδι και στην τριτη το λαδι. Ανακατευουμε προσθετοντας το νερο μεχρι να ομογενοιοποιηθει το μειγμα.

Ψηνουμε για 30-35 λεπτα (ή μεχρι η κλασικη οδοντογλυφιδα να το τρυπαει και να βγαινει καθαρη). Βγαζουμε απο το φουρνο, αφηνουμε να κρυωσει, διακοσμουμε με ζαχαρη αχνη και τρωμε!!

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αυτο το κεηκ ειναι λιγο υγρο και δυσκολο να βγει καλα απο τη φορμα και να κοπει, ισως καλυτερα να φαγωθει κατευθειαν απο το ταψι!

ΣΗΜΕΙΩΣΗ2: Μπορειτε να αντικαταστησετε το νερο με γαλα, θα βγει σιγουρα πιο γεματο και πιο yummy!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s